Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

A Művelődési Ház hírei, kulturális ajánlatai

1 569

– Drogellenes és egészségmegőrző napok voltak a Művelődési Házban október 15-18. között pedagógusoknak, szülőknek és gyermekeknek.
A programsorozatot az Ifjúsági és Sportminisztérium és a Csongrád megyei Közgyűlés támogatta.
Köszönjük a segítséget a pedagógusoknak, a Szegvári Pékségnek és a szentesi Herba Mix Kft.-nek.,
– Szegvár környékén „turnézott” a KÁVA kulturális Műhely. Kik Ők? A csoport története:
A Káva Kulturális Műhely 1994-ben alakult. 1996-ban jogi személlyé (egyesületté) váltunk és 1997 szeptemberétől önálló színházi csoportként működünk. A társulat alapítói éveken át tagjai voltak az első magyarországi TIE-csoportnak, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központnak. Innen 1997-ben váltunk ki, mivel úgy gondoltuk, Budapestnek szüksége van egy önálló társulatra, mely a színházi nevelést tekinti hivatásának. Fennmaradásunk és szakmai sikereink bizonyítják: jól döntöttünk.
Feladatunknak tartjuk – mindamellett, hogy aktívan közreműködünk a magyarországi színházi-nevelési hálózat kialakításában és fenntartásában -, hogy keressük a módszerben rejlő lehetőségeket, kísérleti formákkal gazdagítsuk a hazai TIE rendszerét, tartalmas és hatni tudó színházi előadásokat hozzunk létre.
Munkánkhoz rendezőre, pedagógusként (is) működő színészekre és egyben színészekként (is) működő pedagógusokra van szükség. Fő feladatunk Magyarország második – és Budapest egyetlen – hivatásos TIE (Theater in Education – színház a nevelésben) együtteseként olyan programok, előadások létrehozása, amelyek jelentősége messze túlnő a színházi előadás keretein. Demokráciára-nevelés, életkori, szociális és erkölcsi problémák vizsgálata tartoznak feladataink közé. A gyerekekkel és fiatalokkal végzett munkánkban a színház eszköz és nem cél; eszköz valamely mélyebb megértés felé vezető út megtalálásában.
Bár a TIE-csoport 1997 szeptemberében kezdte meg teljesen önálló működését, a társulat színész-drámatanárai Magyarország legtapasztaltabb és legképzettebb szakemberei közé tartoznak, mivel mára 7-8 éves aktív gyakorlat áll a hátuk mögött.
A Káva Kulturális Műhely az eddig felsoroltakon kívül az alábbi területeken működik:
– A csoport tagjai rendszeresen publikálják tapasztalataikat, gondolataikat a hazai drámapedagógiai szaksajtóban.
– Úgy gondoljuk, hogy a módszer amivel dolgozunk, alkalmas hátrányos helyzetű fiatalok, nehezen kezelhető, enyhén szellemi fogyatékos gyerekek nevelésére is. Nem vagyunk gyógypedagógusok, sem pszichiáterek, de megvalósíthatónak tartjuk speciálisan ilyen csoportoknak kidolgozott előadások, foglalkozások bemutatását is.
– Szeretnénk egy Magyarországon még teljes mértékben hiányzó TIE-rendszer alapjait megteremteni. Színjátszó csoport indítását tervezzük azzal a szándékkal, hogy idővel ebből a csoportból jöhet létre a jövő TIE társulata.
– Mivel a NAT 1998-ban kötelezővé tette (és az újonnan megszülető kerettantervek is szorgalmazzák) a tánc-és dráma tantárgyak felvételét, ezért szükség van olyan szakemberekre, akik azokat tanítják, akik később az iskolákban a gyerekeket vezetik be a dráma rejtelmeibe. Fel vagyunk készülve, hogy ezeket az igényeket lehetőségeinkhez mérten kielégítsük.
A csoport 1999. óta évente rendszeresen megfordul Szegváron a Művelődési Ház által szervezett drogellenes programsorozaton.
– Flashback, Törvényen kívül, Fű alatt címmel drámaórákat, komplex drámafoglalkozásokat tartottunk. Komplex drámafoglalkozásaik első részében színházat láthattunk, majd ezt követően a jelen lévő osztály, csoport tagjaival „játszottak” a történet alapján. A demokráciára-nevelés, életkori, szociális és erkölcsi problémák vizsgálata tartoznak feladataik közé. 2000-2001-ben 120 órás akkreditált drámajátékvezetői tanfolyam zajlott le intézményünkben . 2002-2003-ban újra indítjuk megfelelő érdeklődés esetén. Referencia kérhető Csongrádon a Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusaitól, a székkutasi Általános Iskola pedagógusaitól valamint Szegváron a Napköziotthonos Óvoda és a Forray Máté Általános iskola munkatársaitól, A „Jövőnkért” Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától Keller Jánosnétól és a Mindszenti Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától Krupiczer Ferenctől
– „Én ezt tudom” Irodalmi pályázat szegvári és szegvár környéki amatőr költőknek, íróknak!
A szegvári művelődési Ház munkatársai az „Én ezt tudom” előadói és képzőművészeti alkotói pályázat után, a próza, dráma és a líra területén jeleskedő , bátorkodó alkotóknak hirdetett megmutatkozási lehetőséget.
A pályázatra bárki nevezhetett, aki tehetséget érzett magában az íráshoz, és szívesen meg is méretteti munkáját szakmai zsüri és a közönség előtt. Csak saját alkotással, művel lehetett nevezni.
Terjedelemre vonatkozó megkötést nem tettünk.
Korosztály szerint a következő felosztásban történt az értékelés: gyermek – 10 éves korig, gyermek 10 – 14 éves korig, ifjúsági 14 – 18 évesig, és felnőtt.
A 49 beérkezett pályamunka 112 alkotásának értékelésére hét tagú zsűrit kértünk fel: A zsűritagok névsora a következő:
– Fábiánné Szenczi Ibolya
(Irodalmi Társaság) Csongrád
– Fekete Emil
(Mindszenti Hírek főszerkesztő) Mindszent
– Góg János
(könyvkiadót vezet és a Magyar Kultúra Lovagja.) Csongrád
– Grecsó Krisztián
(író) Békéscsaba – Szegvár
– Juhász Anikó
(a Szegedi Körzeti stúdió munkatársa) Csongrád
– Kovács Lajos
(Szegvári Napló főszerkesztő) Szegvár
– Kruzslicz Pál
(Rádió Szentes vezetője) Szentes
Szavazataik alapján legjobbnak bizonyuló művekből karácsony előtt, december 23-án a művelődési házban zenés irodalmi felolvasó estet rendezünk Szegváron, valamint megjelennek a Szegvári Napló és a Mindszenti Hírek című helyi lapokban.
Az esetleges különdíjak odaítéléséhez felajánlásokat örömmel fogadunk a művészetekre fogékony vállalkozóktól, magánszemélyektől. Terveinkben szerepel színvonalas alkotások beérkezése esetén egy kiadvány elkészítése is.
– A Művelődési Házban a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatásával és a Mozgáskorlátozottak szegvári Egyesülete javaslatára akadálymentesítés történt, vagyis meg próbáljuk megkönnyíteni a közlekedést a tolókocsihoz, mankókhoz kötött, a babakocsit tologató emberek számára.
Kérjük, hogy Ön is vigyázzon a berendezésekre! Köszönjük megértésüket és a türelmüket. Reméljük, hogy itt már nem lesz akadály az akadály!
– December 3. 17 óra:
Sziklai Juhos Sándor festő kiállításának megnyitója
– December 5-6-7. :
Házhoz megy a Mikulás, ha megrendeli a Művelődési Házban és befizeti a szolgáltatás díját
– Megkezdődik a varázslatos tél programsorozat
– December 6-án 15 órakor:
Mi van a puttonyban? – Mikulásváró játszóház
– December 13-14. :
Kézműves Aranykapu vásár és bemutató
– December 17. 16 óra:
Klubkarácsony a Művelődési Házban működő klubok, szakkörök tagjainak meglepetésekkel.
Ünnepélyes vizesblokk és nagyterem avató
(részletek a plakátokon)
– December 21. 18 óra:
Karácsonyi Néptánc Gála
– December 22. 15 óra:
Karácsonyi hagyományok
(Mézeskalács sütés, asztalterítési ötletek, -nem csak gyermekeknek)
– December 23. 9 óra:
Gyöngyfűzés, karácsonyi ajándékok készítése a könyvtárban
– December 24. 9 óra:
Karácsonyfa díszek készítése és gyöngyfűzés a könyvtárban
– December 27. 15 óra:
Vetélkedő és tini diszkó a játszó klubban
– December 29. 15 óra:
Szilveszteri hangulatban, avagy készüljünk az évzárásra
– December 30. 9 óra:
Évbúcsúztató foglalkozás a könyvtárban
Békés, boldog ünnepeket kívánok intézményünk munkatársai nevében!
– Az Egyesített Közművelődési Intézmény Művelődési Házának szakmai munkatársai megalakítják a “Kultúra Pártolók Körét”!
Településünkön úgy gondoljuk igen élénk kulturális élet folyik a köznapokon és az ünnepeken egyaránt.
A rendszeresen találkozó csoportok (Szép Öregkor Nyugdíjas Klub, Rozmaring dalkör, Díszítőművész szakkör stb.) mellett mi is szervezünk visszatérő programokat is. (Játszó klub, „Én ezt tudom” bemutatók amatőr alkotóknak, Jazz teázó stb.) Alkalmazkodva a jeles napokhoz, rendezvények születnek. A Művelődési Ház kihasználtsága szinte teljes.
Az idősebb , a gyermek és ifjúsági korosztály egyre nagyobb létszámmal jön közénk, hozzánk a programjainkra, illetve egyre bátrabban kéri segítségünket saját ötleteinek megvalósításához. Tapasztalatunk szerint azonban a középkorúak nehezen vonhatóak be, és a kínálkozó lehetőségekkel sincsenek igazán tisztában.
Körükben hiányát érezzük a jó közösségeknek, pedig szeretnénk őrájuk is számítani, az Ő igényeiknek is megfelelni.
Ezzel a felhívással az a célunk, hogy megpróbáljuk a nekünk eddig is sokat segítő, a kultúrához kötődő embereket összegyűjteni, és szervezett formában, havi, esetleg kéthavi rendszerességgel találkozni velük. Terveink szerint ez egy olyan élő kapcsolatot biztosítana, mely lehetővé tenné a kölcsönös információáramlást és segítségnyújtást. A megalakuló kör tagjai közé várjuk az „Én ezt tudom” tehetségkutató és gondozó programsorozat nagy számú alkotóját, előadóit is.
A Művelődési Ház szakmai munkatársai vállalják a tagok felé a helyi programokról való rendszeres tájékoztatást, környező színházak műsorának, esetleg szervezett megközelítésének ismertetését, illetve egyéb környékbeli művészeti eseményről, nálunk reklámozott szórakozási lehetőségről való tájékoztatást, illetve, amit Ön javasol stb.
A megalakuló Kultúra Pártolók Köre tolmácsolni tudná a településen élők, kiemelten egyes rétegek felénk irányuló igényeit, véleményét, ötleteit.
Szervezési, és egyéb (nem anyagi) segítséget szeretnénk kapni Tőlük, Öntől is, de legfőképpen szeretnénk magunk mögött tudni egy közösséget, akikről tudjuk, hogy alkalmanként számíthatunk rájuk!
Munkánk közügy, minél többen érzik ezt, és minél többen támogatják, annál jobban tudjuk a településünk közművelődését sikeresebbé tenni!
Első, alakuló megbeszélésünk kedves, rövid vendégműsorral színesített karácsonyi összejövetel keretében lesz, ahová a Művelődési Házban működő klubok, közösségek hivatalosak.
Ha Önnek is kedve van hozzánk tartozni, és a Kultúra Pártolók Köréhez csatlakozni, jöjjön el 2002. december 17-én 16 órára a Művelődési Ház nagytermébe!
Szeretettel várjuk!

- Szegvár Online hirdetés -

Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató