Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Fiatal gazdák szemináriuma Szentesen

1 879

Május 18-ától a Nemzeti Civil Alapprogram és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) támogatásával megrendezték az Erdélyi – Felvidéki – Vajdasági – Magyar Fiatal Gazda Szemináriumot, amely „elméleti” részének a Szentesi Megyeháza adott otthont pénteken.
A szeminárium Szegvár-Szentesi lokalitását az alelnök, Gémes László személye adta.
A szeminárium résztvevőit Szirbik Imre, országgyűlési képviselő, Szentes polgármestere köszöntötte.
Az előadók a Fiatal Gazdákat érintő témákkal, illetve a CEJA (CEJA = Fiatal Gazdák Európai Tanácsa) és a CEJA-hoz még nem csatlakozott tagországok fiatal gazdáinak szakmai együttműködését, valamint a régióban működő szervezetek közötti együttműködést volt hivatott elősegíteni.
Ficsor Ádám szakállamtitkár az egyre szigorúbb szabályozásokról és elvárásokról beszélt, illetve a mezőgazdaságban és állattenyésztésben egyre inkább érezhető versenyképesség-szakadékról.
Szabó Zoltán a COPA-COGECA (COPA = Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága, COGECA = Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága) elnöke a különböző szervezetek egymásra utaltságát és összefogását emelte ki.
Pém Bálint csallóközi és Fazekas Miklós erdélyi fiatal gazda a dél-vidéki helyzetet elemezte, és azokat a problémákat, amelyek a fejlődés útját állják.
Fejes István a Magyar Teleház Szövetség elnöke szerint a teleház eszköz lehet a vidékfejlesztéshez, mivel meglévő infrastruktúra áll rendelkezésre a tervezéshez és a megvalósításhoz, illetve olyan terveket tud készíteni, amely a kistérségben élők véleményével, igényeivel megegyezik. Ezért fontos a Teleházaknak és a szervezeteknek szakmailag együttműködni.
Mikula Lajos az AGRYA (AGRYA = Fiatal Gazdák Országos Szövetsége) elnöke az AGRYA megalakulásáról és a kezdeti problémákról, nehézségekről beszélt, és kiemelte az információáramlás és a szakértői bázis, a humán erőforrás bázis felépítésének és az állandó képviselet fontosságát.
Szász Péter a CEJA alelnöke a CEJA tevékenységéről, majd Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere a határon átnyúló együttműködésben rejlő lehetőségekről tartott előadást.
A szakmai találkozó második napján a fiatal gazdák a mórahalmi Mórakert Szövetkezetnél és zöldségtermesztő-, sertéstenyésztő- és tejgazdaságot működtető Szegvár környéki fiatal gazdáknál tettek látogatást.
Gémes László, Szegvár polgármestere és Mikula Lajos, az AGRYA elnöke sikeresnek ítélte meg a rendezvénysorozatot.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató