Szegvár Online - szegvári független hírportál
Ultimate magazine theme for WordPress.

Máltai hírek

1 397

Nyári kézműves tábor

Ezen a nyáron is megrendeztük a Katolikus körben a hagyományos katolikus kézműves tábort 2021. augusztus 2 és 6. napja között, naponta 8.00 órától 16.00 óráig.

A résztvevő gyermekek száma 60 fő volt. A felnőttek száma naponta változó: 15-20 fő között mozgott.

Sokkal nagyobb lett volna az igény a szülők részéről, hogy gyermekeik eljöhessenek a táborba, de azok megtartásának feltételeit jogszabályok határozzák meg, melyeket a koronavírus járvány miatt maximálisan be kell tartani. A tábor megrendezését az illetékes hatóságnak előzetesen be kellett jelenteni. A feltételeket biztosítani kellett: megfelelő számú mosdó, WC, a főtt ételt engedéllyel rendelkező konyháról kellett megrendelni, mosogatási-, higiéniai szabályok folyamatos biztosítása, stb. Az volt a célunk, hogy maximális biztonságban tudjuk az egy hetes tábort lebonyolítani, melynek alapfeltétele volt a résztvevők létszámának maximalizálása, illetve betartása.

Az első napon tábornyitót tartottunk, melyen Andrási Elemér atya köszöntötte a résztvevőket. Beszélt a tábor jelentőségéről, a kitűzött célokról, a tábori viselkedés szabályairól. Bottyán Erika védőnő a koronavírus járványról, a higiéniai szabályokról, a helyes kézmosásról tartott előadást a gyermekeknek.

A hét első három napján lelkes óvónők, tanítónők, tanár bácsi, ügyes kezű önkéntesek irányításával kézműves foglalkozásokon készíthettek a gyerekek különböző technikákkal szebbnél szebb alkotásokat. Megszámolhatatlan féle mű készült (hímzés, szövés, körmöcskézés, különböző ragasztásos, festési módszerek, papírfonás, similabda készítés, papírmasé technikával hőlégballon készítés, fonalgrafika, fonal bárányka készítése, bábkészítés, szappanbomba gyártás, zsugorka fóliából és süthető gyurmából ékszerkészítés, kreatív újrahasznosítási módszerekkel, scrapbook technikával ismerkedtették meg a gyerekeket). Az alkotásokat mindenki megtekinthette egy mini kiállításon és természetesen haza is vitték az elkészült remekműveket a gyerekek.

Foglalkozásvezetők voltak: Bálint Eleonóra, Béziné Purgel Nóra, Gajdáné Boda Ágnes, Horváth Ágota, Jeneiné Lucz Mária, Juhász Tóthné Agócs Emília, Kosztolányi Sándorné, Kondacs Mihályné, Lantos Erika, Laskovicsné Ágoston Sára, Magyar Nóra, Ráczné Purgel Ilona, Rozgonyi Mária, Szanyiné Katona Ágnes, Vass Tibor, Vassné Agócs Ilona, Vígh Mária, Vígh Dorisz.

Közben az udvaron lehetett ping-pongozni, homokvárat építeni, csocsózni, focizni, az óriás trambulinon ugrálni. A trambulinnak most is óriási sikere volt. Magyar Antalné Licike néni felügyelte az ugrálást, hogy ne tömegek menjenek egyszerre fel, valamint mérte az időt. Az első napon úgy berekedt, hogy kedden egy kis kolomppal jelent meg, ettől kezdve ezzel jelezte a váltást.

Játékos ügyességi feladatokban is összemérhették az erejüket a gyerekek.

Kedden reggel a Kerekerdő Báb csoport tagjait köszönthettük körünkben.  Az óvónőkből álló csoport a Tündérszép kecskebéka című mesét elevenítette meg számunkra a gyerekek nagy örömére. Vass Tibor tanár úr a keddi napot a sportnak szentelte a vállalkozó kedvű gyerekekkel együtt. A Kurcán kajakoztak, a művelődési ház udvarán fociztak, de volt kötélhúzó verseny is. Nagyon sikeres napot köszönhetünk a tanár úrnak. A Tűzköves Alapítvány jóvoltából lehetőség nyílt a lovaglásra is, ami most is nagy népszerűségnek örvendett.

Csütörtökre akadályverseny volt betervezve, melyen hitéleti ismereteikről adtak számot a gyerekek sok-sok játékos feladattal kiegészítve. A templom 4 sarkán volt egy-egy állomás, ezeken forgószínpad szerűen váltották egymást a csapatok. Sajnos az utolsó váltást elmosta a hirtelen jött zivatar. A templomban találtunk menedéket, ahol Elemér atya hálaadó szentmisét celebrált a gyerekeknek, a felnőtteknek és a szülőknek. Értékelte a tábori eseményeket. A gyerekek kinyilvánították, hogy nagyon jól érezték magukat a táborban, szívesen jönnek jövőre is. Itt köszöntük meg a fiatal önkéntesek: Blaskovics Márk, Gion Marcell, R. Nagy Bíborka és Szikes Sára egész heti önzetlen munkáját, az Atya közreműködését.

Elemér atya megköszönte Máltai csoportunk, az egyházközség tagjainak a pályázatírást, az előkészítő munkát és a sikeres lebonyolítást. Megköszöntem a gyerekeknek, hogy erre az egy hétre minket választottak, a sok-sok élményt, amit kaptunk tőlük. Délután strandolás volt betervezve Gémes László felajánlásában a volt Kendergyárban, amit az eső elmosott, de nem estünk kétségbe, átváltottunk „mozi táborra”, levetítettük a Kívánság Sárkány című mesefilmet, amit síri csendben néztek, izgultak végig kicsik és nagyok.

Mindenki izgatottan várta a pénteki napot. Sajnos a Máltai mozgó játszótér munkatársai nem tudtak eljönni Szegvárra, ezért úgy döntöttünk, hogy autóbusszal elmegyünk Szegedre a Retek utcai Máltai játszótérre. Az ottani munkatársak szeretettel fogadtak bennünket. A gyerekek közlekedésbiztonsági ismereteit rendőrök közreműködésével bővíthették. Rollerrel, motorral, autóval, gyalog mehettek végig a KRESZ pályán, különböző eszközökön egyensúlyozhattak, kipróbálhatták a „részegszemüveget” is. Kavicsot festhettek és természetesen az önfeledt játékra is volt lehetőség. Kipróbálták a sok-sok hintát, csúszdát, az összes játékot. Kellemesen elfáradtunk, majd a Hóbiárt Bisztróban megebédeltünk és a táborba vettük az irányt. Búcsúzásképpen minden gyermek kapott egy kis tábori emléket: az édességek mellett füzetet, ceruzát. Sajnálták, hogy a következő héten már nem jöhetnek…

A hét folyamán folyamatosan előtérbe helyeztük a Máltai szervezetek jelmondatát „ A hit védelme és a szegények szolgálata”. Napjainkban kiemelten fontos a hit védelme, amelyet ma példamutatásunkkal, a szegényekhez, bajbajutottakhoz való odafordulásunkkal, szeretetünkkel próbálunk szolgálni. Az étkezések előtt imádkoztunk a gyerekekkel, hálaadó szentmisén vettünk részt, vidám egyházi dalokat énekeltünk Rozgonyi Mária és Kellerné Kovács Gabriella vezetésével. A felnőtteket a segítő szándék, az értékes munka öröme, szakértelmük, tudásuk hasznosításának, a közösséghez tartozásának igénye, a szeretet megélése vezette.

Minden nap reggelit készítettünk a táborozóknak. A finom és bőséges ebédet a Kurca-parti Óvoda konyhájáról rendeltük meg, az uzsonnára valót a szülők hozták. Volt sütemény, ropi, alma, dinnye. A Puskin tej KFT-től és Gémes Dezső bácsitól sok tejet kaptunk, amiből több száz palacsintát és szegvári fonott kalácsot sütöttünk uzsonnára, ami nagyon ízlett mindenkinek. Az ételeket a Katolikus kör udvarán felállított sátorban szolgálták fel Máltai csoportunk tagjai, önkéntesei (Bánfi Antal, Bánfiné Sajtos Lolita, Gajdáné Boda Ágnes, Gyömbér Ferencné, Juhász Tóthné Agócs Emília, R. Nagy Mihályné, Szanyiné Katona Ágnes, Szanyi Sándorné, Vassné Agócs Ilona, Berkecz Lajosné, Csurka Zoltánné, Ivanov Imréné, Magyar Antalné, Vígh Károlyné). A mi feladatunk volt a termek előzetes berendezése, a folyamatos napi takarítás, mosogatás (munkánkat megkönnyítette és higiénikussá tette a Máltai Régióvezetés jóvoltából megvásárolt mosogatógép), a tábor végeztével a rendrakás.

Voltak, akik betegség, nyaralás, védettségi igazolvány hiányában nem tudtak velünk lenni, de lélekben ők is támogattak bennünket, bízunk benne, hogy jövőre már Ők is személyesen erősítik csapatunkat.

Ez a tábor sem jöhetett volna létre, ha nincs mögötte széles összefogás. Volt, aki tojást, lekvárt, zöldséget, tejet adományozott. Más gáztűzhellyel, gázpalackkal segített ki bennünket. A Gyenes KFT-től homokot kaptunk, Gajda Péter és Vígh Csaba a mosogatógép beszerelésével volt segítségünkre, Halál Pál az udvart takarította ki számunkra. Gémes Lászlótól sátrakat kaptunk. Székely Brigitta, mint ápolónő egész héten velünk volt, hogy baj esetén azonnal szakszerűen ellássa a sérültet, beteget.  Szerencsére nem sok dolga akadt: a Vass tanár úrba fúródott kullancsot távolította el, kisebb karcolásokat ragasztott be, az autóbuszon rosszul lévő gyerekeket ápolta. Kerekes Mátyás pillanatról-pillanatra örökítette meg fotóival az eseményeket. A Kurca Televízió munkatársai is hírt adtak táborunkról. Bánfi Zoltán a héten termelt szemét elszállításában volt segítségünkre. Az Önkormányzat az ételeket a helyszínre szállította, a szegedi kirándulásra a kisbuszt biztosította számunkra. Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetőjétől élelmiszercsomagot kaptunk.

Úgy érezzük, hogy ez az egy hetes tábor a gyerekek és a felnőttek lelkében is felszabadulást eredményezett. Közös programokkal, közös együttléttel tettünk azért, hogy a mindennapokra ne a bezártság, a kiégés, a mozgáshiány, képernyőfüggés, a szorongás legyen jellemző. Mindannyiunkban megerősödött az az érzés, hogy a vírushelyzet okozta elszigetelődés után nagyon jó volt újra együtt lenni, együtt alkotni, játszani, önfeledt órákat, napokat megélni.

A tábor anyagi fedezetét pályázatokkal biztosítottuk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Régiója és a Szeged-Csanád Egyházmegye jóvoltából. Ezeknek köszönhetően tudtuk ismét ingyenesen biztosítani a gyermekek részvételét.

Hálásan köszönjük mindenki támogatását, segítő közreműködését, a gyermekek részvételét, akik mosolyt csaltak az arcunkra, békés, örömteli napokat okoztak maguknak és a felnőtteknek.

Iskola táska, tanszergyűjtés

A nyári tábor során a gyerekekben igyekeztünk a szolidaritás, az adakozás, a másokon való segítés érzését erősíteni. Most is fogadtuk a használt iskolatáskákat, tolltartókat és az új tanszereket, hogy ezekkel a nehezebb sorsú társaikon segítsenek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója augusztus közepén jelentős mennyiségű tanszertámogatást biztosított részünkre. Voltak nagy számban köztük tolltartók, füzetek, grafitceruzák, színes ceruzák, vonalzók, füzettartók, füzetborítók, kislányoknak való fehér torna pólók, stb.

 Az adományokat átadtuk Víghné Német Ildikónak, a Forray Máté Általános Iskola igazgatójának, aki segítségünkre volt azok célba juttatásában Bárány Brigitta igazgató helyettessel, a tantestülettel és Oroszné Kosztolányi Éva tagtársunkkal együtt.

Hálásan köszönjük a táborozók által hozott adományokat. Bízunk benne, hogy jó helyre kerültek ezek, segítve a gyerekek tanulmányait.

Máltai csoportunk családi napja

2021. augusztus 7-én Máltai csoportunk családi napot rendezett. Szombaton reggel 8 órára beszéltük meg a találkozót a katolikus körben, családi napunk helyszínén.

Tagjaink, önkénteseink már nagyon várták ezt az alkalmat, hiszen az elmúlt másfél évben a rendszeres havi megbeszéléseink a koronavírus járvány miatt elmaradtak, csak az elmúlt évi táborunk megrendezése volt a kivétel. Írásban és telefonon tartottuk a kapcsolatot, de nagyon hiányzott a személyes találkozás. A közösségi élet újraindításának szántuk ezt az alkalmat.

A késeké, a zöldségpucolóké és a palacsintasütőké lett a fő szerep, ugyanis ebédre 80 adag zöldbab levest, virslis-galuskás paprikás krumplit, uborkasalátát és palacsintát készítettünk.

A munka közben elbeszélgettünk, felelevenítettük a tábori élményeket. Csoportvezetőnk gondolatébresztőnek értékes cikkeket olvasott fel a Nők Lapjából a régi tábori életről, a szeretet fontosságáról, és Grecsó Krisztián „Lányos apa” sorozatából. Közben a gyerekek önfeledt játékba kezdtek az udvaron.

A helyi vállalkozások, tagjaink biztosították a főzéshez szükséges alapanyagokat (paprika, paradicsom, burgonya, zöldbab, uborka, tej, lekvár, stb.). Külön megköszönjük az Érdi Zöldségbolt, a Puskin Tej Kft, Udvardi Antal, Fehér-Hajzler Andrea és Gémes Dezső adományát. 

A résztvevőkön kívül egy tál meleg ebéddel terveztük támogatni településünk nehéz helyzetben lévő lakóit (50 fő), amiből – hála a nagy mennyiségű adományoknak egy komplett bőséges menü lett desszerttel. Az ételadomány mellett a ruharaktárból is válogathattak, sőt a táborban összegyűlt iskolatáskákból is találtak gazdára. Természetesen a materiális segítségen túl jó szóval, emberi odafigyeléssel segítettünk embertársainkat. Amikor egyikőjük megérkezett az ebédért, éppen elfogyott a tojás, nem tudtunk újabb adag palacsintatésztát keverni. Az volt a kérdése, hogy mennyit hozzon? Neki ugyanis tojásból van bőven, gyorsan hazament, percek múlva hozta a 20 db tojást. Megsegítettből segítő lett, amit hálásan megköszöntünk neki.

Az ételosztás után mi is jóízűen fogyasztottuk el az ebédet, amit vidám hangulatú beszélgetés követett. Ebéd után – kihasználva a sok segítő kezet – behordtuk az épületbe a padokat, asztalokat, játékokat, feltakarítottuk a termeket, mellékhelyiségeket, elpakoltuk a táborban használt eszközöket, játékokat. Elmosogattunk, rendbe tettük a konyhát.

Nagy hasznunkra volt a családi nap folyamán és az egy hetes tábor idején a Máltai Régióvezetés támogatásával megvásárolt 16 terítékes mosogatógép. Munkánkat könnyebbé, higiénikusabbá tette. Bízunk benne, hogy nagy lesz a kihasználtsága a jövőben is, szeretnénk ételadományt osztani a jövőben is, advent idején szeretet sütit sütni.

Jól eltelt az idő, délután 4 óra is elmúlt, amikor hálatelt szívvel elköszöntünk egymástól, nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon. A családi programmal az volt a célunk, hogy hasznosan töltsük mindannyian a szabadidőnket, és hogy erősödjön keresztény értékrendünk. A kreatív pillanatokkal, mások segítésével, további lendületet és motivációt adni további tevékenységünkhöz. Célunkat elértük: a résztvevőknek örömet, őszinte kapcsolatokat, feltöltődést adtunk a közös együttléttel, munkával. Ezt a rendezvényt is hagyománnyá szeretnénk tenni a jövőben. 

Bízunk benne, hogy a koronavírus járvány nem fogja olyan nagymértékben gátolni a munkánkat, mint tavaly, és csoportunk élete is visszatér a régi kerékvágásba: önzetlenül segíthetjük településünk lakóit, örömet, boldogságot okozva.

Eseményeinkről a Szegvári Napló olvasóit is informálni fogjuk a jövőben is.

Ruhagyűjtés – ruhaosztás

A használt ruhák gyűjtése és osztása folyamatos raktárunkban.

Mindenkit arra kérünk, hogy olyan jó állapotban lévő, tiszta ruhákat szíveskedjenek hozni, amit Önök is szívesen elfogadnának, hazavinnének!

Sok szép, nagyon jó állapotú gyermekruha van a raktárban, ajánljuk azokat a szülők figyelmébe!

Gyömbér Ferencné, csoportvezető

- Szegvár Online hirdetés -

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató